AIA Ohio 2017 Design Award Winners

AIA Ohio 2017 Design Award Winners 

Columbus Metropolitan Library, Whitehall Branch Library | Jonathan Barnes Architecture and Design

Honor Award Winner

whitehall

This Whitehall Library is the first of two projects that are part of the Columbus Metropolitan Library’s Vision2020, a district-wide building initiative intended to re-create all of the system’s branches in the context of the library of the future. This new library, located on vacant property in Whitehall, had as its overarching goals:

1) maximizing access to customers

2) creating transparent architecture in an open environment

3) providing flexible and adaptable spaces

4) having a strong presence and becoming a changing agent in a challenged community.

The design was based upon a simple, open and transparent public reading room flanked by adjacent meeting rooms and services. The building is located along a main arterial street and two prominent and opposing entries provide easy access for both pedestrians and vehicles while joining the urban environment with the adjacent neighborhoods. The interior spaces are highly flexible, ensuring the library’s future relevance in a rapidly changing environment of technologies, information access and community needs.


Wilson Road Trailhead | WSA Studio

Honor Award Winner

wilson road

The new Wilson Road Trailhead park serves as a major trailhead for the Camp Chase Rail Trail. WSA Studio and the project team worked closely with not only the Columbus Recreation and Parks Department, but also the community as a whole. The team facilitated community and stakeholder meetings. Based on community input, the 47-acre park includes an open-air shelter with picnic tables, bike racks, and a bike-repair station. The project was completed in the Spring of 2017 and has already seen a great deal of use from cyclists and park-goers. This is the first park created on the west side of Columbus in 15 years. 

 


Columbus Museum of Art Margaret M. Walter Wing | DesignGroup

Merit Award Winner

cma

This two-story building project consists of three parts: a major addition of nearly 62,000 square feet, a major renovation of the CMA’s 32,000 square foot 1974 Wing addition, and associated site work related to a new main entrance, sculpture garden, and dependent outdoor spaces. The design team asked a series of provocative questions of CMA about both the relationship of a museum to contemporary culture and the importance of a museum’s physical relationship to the city and its citizens. The building design is a reflection of the answers to the questions, in addition to CMA’s stated ambition to be more visible, relevant, and connected to the community as a meeting point between art, the public, and the physical city.

 

Title Sponsors

 

 

PJF-Logo-Anniversary

 

  pella logo

 

DesignPro FULL logo
Schinnerer-color